Een keer per jaar vindt het kookseminar plaats waar studenten van de Nederlandse School voor Klassieke Shiatsu en andere belangstellenden alles leren over Japans Medicinaal Koken. Hieronder vind je een verslag met foto’s van een van de deelnemers op 24 februari j.l.

We werden heel gastvrij ontvangen met een bijzondere thee (Kukicha) en heerlijke zelfgebakken hazelnootkoekjes. Terwijl topkok Bini Sharman de voorbereiding deed voor de dashi en de miso soep, vertelde Daniëlle Walkenbach ons over de basisprincipes van de macrobiotische keuken.

Er zijn mensen met een yin of yang constitutie en er is yin en yang voedsel. Sommige ingrediënten werken verkoelend, van andere krijg je het lekker warm. En in de zomer eet je anders dan in de winter. Verwarrend? Niet na de uitvoerige uitleg van de twee topkoks! Dan klinkt het heel logisch dat het eten van lokale producten beter is dan geïmporteerd voedsel, omdat het vanwege de plasticverpakking en de lange reis die het aflegt, veel aan kracht inboet.

Uiteraard was er ook veel aandacht voor de praktijk. Door de schuine spiegel aan het plafond die recht boven de pannen hing, kon iedereen letterlijk een kijkje in de keuken nemen. Met het fijnmalen van de sesamzaadjes en het sushi rollen werden sommige deelnemers ook nog aan het werk gezet. En natuurlijk werd er ook uitvoerig geproefd!

Dit seminar was een bijzonder fijne ervaring die mij heeft geleerd dat je met de juiste voeding kwalen kunt verhelpen, problemen kunt voorkomen en je lichaam in balans kunt houden. Bovendien is het nog lekker ook! Zo lekker, dat ik met mijn vriendin al een datum voor een kookdate heb geprikt, waarop we de meegekregen recepten samen gaan klaarmaken.

Ria Schopman