Een eeuwenoude oosterse bewegingskunst, die het zelfgenezend vermogen van het lichaam activeert

 DO-IN is een zeer oude bewegingskunst die ongeveer 500 jaar voor Christus in China is ontstaan. Deze werd overgenomen en verder ontwikkeld in Japan. De oefenvorm heeft zijn  oorsprong in de traditionele oosterse geneeskunde die er vooral op gericht is om ziekten te voorkomen. Bovendien heeft DO-IN volgens de oude traditie nog een extra geheim, namelijk het  verjongen en verlengen van leven.

Wat is DO-IN?

DO-IN heeft zijn oorsprong in China circa 500 v. Chr. Het is een oefenkunst die direct is gekoppeld aan de klassieke Chinese geneeskunde met als uitgangspunt de werking van Yin - Yang, Ki en de energiestroom in de meridianen. Omstreeks 1400 na Chr. is deze oefenkunst (Tao Yin) samen met ander verboden gedachtegoed, zoals de boeken over interne geneeskunde van “de Gele keizer”, in Japan terecht gekomen en daar verder ontwikkeld onder de Japanse naam DO-IN.

Deze helende oefenmethode is onlosmakelijk verbonden met Shiatsu. Het wordt beoefend, ten eerste voor zichzelf als “zelf” onderhoud en ten tweede wordt het in de praktijk gebruikt als aanvulling op de behandelmethode. In onze tijden van stress zijn er steeds meer mensen gebaat met DO-IN als preventie tegen stress en ziekte en als ontspanning.

DO-IN is de Japanse term voor alle oefeningen die iemands “Ki” beïnvloeden. Vrij letterlijk vertaald, betekent DO-IN: het vrij- of schoonmaken van de meridianen. Het doel van DO-IN is om lichaam en geest in balans te brengen, te herstellen, ontgiften, ziektes te voorkomen, fysieke kracht te ontwikkelen en het verouderingsproces te vertragen.

DO-IN les met Japanse meester Yuichi Kawada sensei

DO-IN (docenten)opleiding

In de DO-IN opleiding, leer je klassieke DO-IN toe te passen; ten eerste voor jezelf en ten tweede voor jou als therapeut. Een extra “tool” in je pakket van behandelmethodes in je praktijk.

De oefeningen zijn direct gekoppeld aan de klassieke Chinese/Japanse geneeskunde. De volgende reactie van een afgestudeerde DO-IN docent vat het mooi samen:

“Het is geweldig om weer opnieuw door de basis van de vijf elementen geduwd te worden en te beleven. Daardoor er weer een paar lagen dieper in te gaan en onaangeroerde zaken alsnog aan te pakken zoals voeding. Bovendien geeft het nieuwe inzichten in je benadering van je praktijk; in de Shiatsu en in het overbrengen van informatie. Neem daarbij de persoonlijke groei die ermee samengaat en je hebt daarmee eigenlijk een cadeautje voor jezelf”.

DO-IN Lessen

Een praktische cursus met eeuwenoude oefentechnieken, die in je dagelijks leven zeer bruikbaar en krachtig zijn.
Je bewust worden van jezelf met DO-IN. Ontdekken hoe je vanuit de zachte kracht van je Hara (Japanse naam voor buik) je eigen bron, kracht en kwetsbaarheid kunt ervaren.

Ontdekken wat jij werkelijk nodig hebt. Je energie laten stromen in de meridianen in verschillende houdingen en oefeningen. Jezelf helen en leren hoe je bewust om kunt gaan met je eigen blokkades en oude pijn. Ervaar de diepe ontspanning wanneer de Ki (energie) weer vrij zonder mentale, fysieke of emotionele belemmeringen door je lichaam en geest kan stromen. De lessen zijn heerlijk ontspannend, er wordt gelachen en je wordt er lenig van.

DO-IN Workshops

Nieuw in 2021: DO-IN Summer School!

12 hoofdmeridianen in 5 dagen. Lees meer op de pagina DO-IN workshops.