Anushka Hofman is de oprichter van de “Nederlandse School voor DO-IN ”. Zij is de grondlegger en verspreider van DO-IN in Nederland sinds 1994 en Senior DO-IN teacher, die de meeste in Nederland werkzame DO-IN docenten opgeleid heeft. Zij volgde haar studie klassieke Shiatsu en DO-IN bij diverse meesters zoals Alan Nash en de Japanse leermeesters L. Kawada, W. Ohashi, Michio Kushi en Kyoko Onishi.

Anushka is gedreven door haar passie voor kunst, beweging, dans, oosterse filosofie en psychologie. De helende magie van beweging waarbij het onzichtbare, het niet verklaarbare, voelbaar wordt gemaakt. Gevoed door haar excentrieke vader besloot zij om kunstenaar te worden. Na haar studie aan de Haagse Koninklijke Academie voor Beeldende kunst volgde een zoektocht naar hoe zij haar creativiteit op een functionele manier kon inzetten om mensen dichter bij zichzelf te brengen.

Van kinds af aan zat haar leven vol geheimzinnige en helende rituelen. Haar ouderlijk huis was een museum vol rariteiten en kunstobjecten, die haar vader meebracht van zijn reizen naar Papoea Nieuw Guinea, Afrika en Zuid Amerika.

Haar tante Willy, de zuster van haar vader, was in 1946 een van de eersten Yoga docenten in Nederland. Zij was een van de meest geheimzinnige en magische mensen in haar leven, een ware inspirator. Willy kon geweldig lesgeven en was behalve scheikundelerares op de middelbare school ook een “healer” en sjamaan. Nog steeds komen haar wijze adviezen terug in de lessen van Anushka. De ontmoeting met Alan Nash in 1989 was een diepe zielsherkenning. Deze man was voor haar nog fascinerender, wijzer en magischer dan haar vader en tante Willy. Van deze man wilde ze leren, met deze man wilde zij ook haar leven delen.

Zij startte na haar Shiatsu studie in 1993 haar eigen praktijk en werd docent Shiatsu en DO-IN aan de beroepsopleiding van de Nederlandse School voor Klassieke Shiatsu (N.S.K.S.) in Den Haag. In 2004 heeft zij als eerste een speciale vorm van DO-IN ontwikkeld voor vrouwen, die zij sindsdien in haar praktijk en in groepslessen, wekelijks aanbiedt aan haar particuliere cliënten. Sinds 2012 traint en kwalificeert zij in de N.S.K.S. studenten om zelf DO-IN te kunnen overdragen als docent. Van alle momenteel in Nederland actieve DO-IN docenten, zijn de meeste, direct of indirect, door de Nederlandse School voor DO-IN opgeleid.

Ruim 20 jaar lang zet Anushka zich bijna 7 dagen per week met tomeloze passie in, om DO-IN voor een groter publiek toegankelijk te maken. Met haar lessen wil ze mensen bewust laten worden van zichzelf en hun mogelijke blokkades. Zij deelt deze eeuwenoude kennis vanuit haar jarenlange ervaring met de Chinese geneeskunde waardoor het voor iedereen mogelijk is om fysiek, mentaal en emotioneel te ervaren dat alles met elkaar samenhangt en dat het de bedoeling is alles in relatie tot het geheel te “helen”.

Het aantal beoefenaars van deze eeuwenoude discipline klimt gestaag, wat betekent dat er in de onrustige, moeilijke tijd waarin wij leven, een grote behoefte is om te leren hoe je beter voor jezelf kunt zorgen en hoe je kunt voorkomen dat de voortdurende druk die veel mensen in deze tijd ervaren, je ziek maakt. Gelukkig groeit het besef voortdurend, dat je zelf verantwoordelijkheid moet nemen voor je eigen gezondheid en welbevinden.

Anushka koestert de innige wens om zoveel mogelijk mensen met DO-IN in contact te brengen, zodat ze een diepgaande, helende bewegingsleer tot hun beschikking hebben om hun levenskracht weer vrijelijk te laten stromen.

Kunstenaar

Naast docent en therapeut, is Anushka Hofman ook kunstenaar. Zelf zegt zij hierover het volgende: "Ik ben een verhalenverteller. Ik vind het heerlijk om in mijn lessen maar ook privé, mensen te inspireren, te ontroeren en aan het lachen te maken. In mijn beelden laat ik een persoonlijk verhaal zien over wat mij bezighoudt en hoe gebeurtenissen en ervaringen door mij worden beleefd, gevoeld en soms verwerkt."

Haar beelden zie je hier. 

Wat zeggen anderen over Anushka"s lessen?

"De lessen tot DO-IN docent bij Anushka Hofman zijn meer dan een oosterse bijscholing. Ze zijn een levensles, een thuiskomen en een verrijking op het gebied van de oude oosterse filosofie. Anushka Hofman is een levenskunstenares, zij neemt je mee in een Japanse bewegingsleer (DO-IN) die verrijkend is voor jong en oud."
-Renate Zellenrat

Lees nog meer ervaringen van studenten op de pagina aanbevelingen.